Communicatie en Besluitvorming onder druk

Waar mensen samenwerken worden besluiten genomen. Als de belangen groot zijn, wordt het besluit des te kritischer. De Lucht- en Ruimtevaart traint hier reeds 10-tallen jaren op.

onderdruk

Een effectief besluitvormingsproces kan, afhankelijk van de situatie, op verschillende wijzen worden ingevuld; soms dmv overleg, soms democratisch soms ook zeer autocratisch. Elke type besluitvorming heeft zijn voor- en nadelen. Zolang het kan is het verstandig om gebruik te maken van alle informatie die binnen je team beschikbaar is. Ook als de tijd dringt. Dat leidt aantoonbaar tot betere uitkomsten.

Deze, participatieve, vorm van besluitvorming vraagt om een actieve houding van elk teamlid als het gaat om het identificeren en evalueren van mogelijke alternatieven. Ook de groepsdynamiek is van belang. Iedereen moet zijn zorgen kunnen uiten en voorstellen kunnen doen. Dominant of juist non-assertief gedrag werkt niet effectief. Gelijkwaardigheid, los van de formele en functionele hiƫrarchische verhoudingen, is niet altijd zo vanzelfsprekend als het lijkt.

In onze training wordt op speelse wijze duidelijk waar, op de weg naar een optimaal besluit, valkuilen liggen, hoe daarmee om te gaan en waar als team winst te behalen valt. Niet alleen in kritische situaties maar ook in het dagelijkse professionele leven.

Download hier het volledige programma